× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pred začiatkom sezóny: HK Dukla Trenčín


04.09.2023

Minulá sezóna nebola pre Trenčín vôbec ľahká, k čomu prispela osemmesačná rekonštrukcia Zimného štadióna Pavla Demitru, pre ktorú museli hráči cestovať a hrať svoje „domáce“ zápasy na pôde neďalekej prvoligovej Dubnice. Sezónu ukončili „vojaci“ na vynovenom štadióne, no vo vyraďovacej časti si ho príliš neužili. V kvalifikácií o play-off ich vyradili Michalovce a jubilejný tridsiaty ročník extraligy tak ukončili na deviatom mieste. Blížiacu sa sezónu budú chcieť pod hradom Matúša Čáka ukončiť lepšie ako tú predchádzajúcu, poďme si pre to predstaviť zmeny v tíme Dukly Trenčín.

Odchody: V Dukle Trenčín došlo v porovnaní s predchádzajúcou sezónou k väčšej obmene kádra. Odišiel Viliam Čacho (HC Oceláři Třinec), ktorý si za Trenčín pripísal v päťdesiatich troch zápasoch tridsaťosem bodov za jedenásť gólov a dvadsaťsedem asistencií. Mužstvo taktiež opustili aj Marek Valach (HK Dukla Ingema Michalovce), Jakub Martiška ( GKS Jastrzebie), Lukáš Fusrten (voľný hráč), Petr Ulrych (Vlci Žilina), Ján Dalecký (Herner, Nemecko), Luboš Stahon (Cape Breton Eagles, QMJHL) a Patrik Ozols (Dukla Jihlava). Za zmienku stojí odchod mladého nádejného Kanaďana Miguela Tourignyho (Laval Rocket, AHL), ktorý za „vojakov“ nazbieral dvadsaťšesť bodov za šesť gólov a dvadsať asistencií. S jeho odchodom sa však v Trenčíne počítalo.

Príchody: Duklu Trenčín posilnilo množstvo kvalitných legionárov. Ako prvých môžeme spomenúť trio švédskych hokejistov: Tobias Ekberg, Filip Ahl a Tor Immo, ktorý prichádza z nemeckého Freiburgu, kde za sezónu nazbieral v päťdesiatich zápasoch šesťdesiatšesť bodov za tridsať gólov a tridsaťšesť asistencií. Medzi ďalších zaujímavých legionárov patrí Scott Conway. Angličan pôsobil v britskej najvyššej súťaží v tíme Belfast Giants, kde počas dvoch sezón a stodvanástich zápasov nazbieral úctyhodných stošesťdesiatšesť bodov za sedemdesiattri gólov a deväťdesiattri asistencií, pričom patril k oporám mužstva. Aj v Trenčíne od neho očakávajú v prvom rade produktivitu, ak sa mu podarí nadviazať na výkony z Belfastu, môže byť postrachom súperových brankárov a zaujímavým oživením celej súťaže. Legionárov ešte dopĺňa kanadský útočník Jonathan Charbonneau (Angers, Francúzsko) a mladík z Českej republiky, Michal Bystroň (Vítkovice U20). Nemôžeme zabudnúť ani na kvarteto posíl zo Slovenska - Peter Lichanec (Vsetín), Marek Hudec, Tomáš Bokroš (obaja HK 32 Liptovský Mikuláš) a Jozef Baláž, ktorý prichádza z Nitry, kde v štyridsiatich troch zápasoch nazbieral tridsaťtri bodov. 

Trenčín počas augusta odohral päť prípravných zápasov, z ktorých uspel len dvakrát. Najprv proti Vsetínu (4:3pp) a následne proti Olomoucu (5:1). Zvíťaziť sa mu nepodarilo proti Frýdku – Místku (0:1pp), Zlínu (5:2) a ani druhýkrát proti spomínanému Vsetínu (6:5sn). Dva z troch výsledkov sa však rozhodovali až v predĺžení, resp. samostatných nájazdoch, išlo teda o vyrovnané duely. Opora žlto-červených v bráne v minulo-sezónnom play-off, Connor LaCouvee, držal tímu šancu na lepšie umiestnenie až do poslednej chvíle. Počas play-off inkasoval najviac štyri góly na zápas, no ani to nepomohlo k umiestneniu na lepšej priečke.

Prognóza: Trenčín spravil väčšiu obmenu vo svojom mužstve, najmä čo sa legionárov týka, no prišli sem zaujímavé mená. Výhodou Dukly je, že brankárska opora v mužstve zostala, ak sa dobre zohrajú noví hráči so zostavou, ktorá pôsobila pod hradom Matúša Čáka v minulom ročníku, môžu „vojaci“ opäť pomýšľať na hornú polovicu tabuľky.

 

autor: Adam Urbán I grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY